Βρίσκεστε εδώ :

Κατηγορία

Ημ.νια δημοσίευσης

Φυτικές τροφές: Δυνατά Εργαλεία για Υγεία

Ένα μενού βασισμένο σε φυτικές τροφές είναι ο πιο αποτελεσματικός και απολαυστικός τρόπος για να πετύχουμε καλή υγεία . Ο χορτοφαγικός τρόπος διατροφής βασίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών που είναι χορταστικές , νόστιμες και υγιεινές .
Οι χορτοφάγοι αποφεύγουν το κρέας , το ψάρι και τα πουλερικά . Αυτοί που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά στη διατροφή τους , ονομάζονται γαλακτο – ωο – χορτοφάγοι. Οι βέγκαν ( ολικοί χορτοφάγοι ) δεν τρώνε κρέας , ψάρι , πουλερικά , αυγά ή γαλακτοκομικά. Ενώ υπάρχει ένα αξιόλογο πλεονέκτημα στη γαλακτο – ωο – βετζετέριαν διατροφή , οι βέγκαν διατροφές είναι οι πιο υγιεινές από όλες, μειώνοντας τον κίνδυνο μιας ευρείας κλίμακας προβλημάτων υγείας.

 

ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ

Οι χορτοφάγοι έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους κρεατοφάγους , και οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στους χορτοφάγους . Οι λόγοι δεν είναι δύσκολο να βρεθούν . Τα χορτοφαγικά γεύματα τυπικά είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λίπη και συνήθως περιέχουν λίγη ή καθόλου χοληστερόλη . Μιας και η χοληστερόλη βρίσκεται συνήθως μόνο στα ζωικά προϊόντα όπως κρέας , γαλακτοκομικά , και αυγά , οι βέγκαν καταναλώνουν μια διατροφή ελεύθερη από χοληστερόλη.
Ο τύπος της πρωτεΐνης σε μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αντικαθιστώντας τις ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές , χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα – ακόμα και αν το ποσό και ο τύπος του λίπους στη διατροφή παραμένει ο ίδιος .

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ένας εντυπωσιακός αριθμός μελετών , που πηγαίνουν πίσω στη δεκαετία του 1920, δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερη πίεση αίματος από τους μη – χορτοφάγους . Στη πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη κρέατος σε μια χορτοφαγική διατροφή ανεβάζει τη πίεση του αίματος γρήγορα και σημαντικά . Τα αποτελέσματα μιας χορτοφαγικής διατροφής συμβαίνουν επιπρόσθετα με τα οφέλη από τη μείωση του περιεχομένου της διατροφής σε αλάτι . Όταν ασθενείς με υψηλή πίεση του αίματος αρχίζουν μια χορτοφαγική διατροφή , πολλοί είναι σε θέση να καταργήσουν την ανάγκη για φάρμακα.

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Οι τελευταίες μελέτες για το διαβήτη δείχνουν ότι μια χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και ίνες ( που βρίσκονται μόνο στις φυτικές τροφές ) και χαμηλή σε λιπαρά είναι η καλύτερη διατροφική συνταγή για να ελεγχθεί ο διαβήτης . Μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά , όσπρια , φρούτα , και πλήρη δημητριακά , και η οποία επίσης είναι χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη , μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνήθως να μειώσει ή ακόμα να καταργήσει την ανάγκη για φάρμακα . Μιας και τα άτομα με διαβήτη είναι σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή πάθηση , η αποφυγή του λίπους και της χοληστερόλης είναι σημαντική και μια χορτοφαγική διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν αυτό.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Μια χορτοφαγική διατροφή βοηθά στο να εμποδίσει τον καρκίνο . Μελέτες των χορτοφάγων έχουν δείξει ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο είναι μόνο περίπου τα μισά έως τρία τέταρτα εκείνων του γενικού πληθυσμού . Τα ποσοστά καρκίνου του στήθους είναι δραματικά χαμηλότερα σε χώρες όπου η διατροφή είναι τυπικά βασισμένη στα φυτά . Όταν οι άνθρωποι από αυτές της χώρες υιοθετήσουν μια Δυτική ,  βασισμένη στο κρέας διατροφή ,  τα ποσοστά καρκίνου του στήθους εκτοξεύονται .  Οι χορτοφάγοι έχουν επίσης σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου από τους κρεατοφά – γους .  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται στενά με τη κατανάλωση κρέατος από οποιοδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα .
Γιατί η χορτοφαγική διατροφή βοηθά ια στη προστασία κατά του καρκίνου;  Πρώτον ,  είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και υψηλότερη σε ίνες από τη βασισμένη στο  κρέας διατροφή .  Αλλά και άλλοι παράγοντες είναι σημαντικοί επίσης .  Τα φυτά περιέχουν ουσίες που καταπο – λεμούν τον καρκίνο και ονομάζονται φυτοχημικά .  Για παράδειγμα ,  οι χορτοφάγοι συνήθως καταναλώνουν περισσότερες φυτικές χρωστικές όπως η βήτα καροτίνη και το λυκοπένιο.  Αυτό ίσως βοηθά να εξηγήσει γιατι έχουν λιγότερο καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη.  Επίσης ,  μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή που αποφεύγει τα γαλακτοκομικά προιόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών.
Μερικές από τις αντικαρκινικές πλευρές της χορτοφαγικής διατροφής δεν μπορούν ακόμη να εξηγηθούν . Για παράδειγμα , οι ερευνητές δεν είναι αρκετά σίγουροι γιατί οι χορτοφάγοι έχουν περισσότερα από κάποια λευκά αιμοσφαίρια , που καλούνται ” φυσικά κύτταρα δολοφόνοι “, και τα οποία είναι ικανά να βρίσκουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα .

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά ή τη χολή . Επιπλέον , οι χορτοφάγοι μπορεί να βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση , γιατί τρώνε λίγη ή καθόλου ζωική πρωτεΐνη . Η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης διευκολύνει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά . Αντικαθιστώντας τα ζωικά προιόντα με φυτικές τροφές μειώνει το ποσό απώλειας ασβεστίου . Αυτό μπορεί να βοηθά να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπου η διατροφή είναι τυπικά βασισμένη στα φυτά έχουν λίγη οστεοπόρωση , ακόμα και όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι λιγότερη από όση στις χώρες όπου καταναλώνουν γαλακτοκομικά .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι εύκολο να προγραμματίσετε μια χορτοφαγική διατροφή που να καλύπτει όλες σας τις θρεπτικές απαιτήσεις . Τα δημητριακά, τα φασόλια και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο . Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι φακές, το τόφου και οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι και το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας και οι ενισχυμένοι χυμοί .
Η βιταμίνη D κανονικά παράγεται στο σώμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο . Οι άνθρωποι που έχουν μελαμψό δέρμα ή ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη έχουν κάποια δυσκολία να παράγουν βιταμίνη D όλο το χρόνο . Η βιταμίνη D μπορεί εύκολα να ληφθεί από ενισχυμένες τροφές . Μερικές πηγές είναι τα δημητριακά πρωινού , το γάλα σόγιας άλλα συμπληρώματα και πολυβιταμίνες .
Η κανονική πρόσληψη της βιταμίνης Β 12 είναι σημαντική . Καλές πηγές είναι όλες οι συνηθισμένες πολυβιταμίνες , τα ενισχυμένα δημητριακά , μερικοί τύποι μαγιάς και το ενισχυμένο γάλα σόγιας . Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους και για τις μητέρες που θηλάζουν να παίρνουν αρκετή Β 12. Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφών , ψάξτε για τη λέξη κυανοκοβαλαμίνη στη λίστα των συστατικών . Αυτή είναι η πιο καλά αφομοιώσιμη μορφή της Β 12.

 

ΠΗΓΗ:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ –
PHYSICIANS COMMITTEE FOR RESPONSIBLE MEDICINE
Μετάφραση:ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ – ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
αρθρα ΤΟΥ BLOG