Βρίσκεστε εδώ :

Κατηγορία

Ημ.νια δημοσίευσης

Ο Μύθος της Πρωτεΐνης

Στο παρελθόν οι άνθρωποι πίστευαν ότι κάποιος δεν μπορούσε ποτέ να προσλάβει υπερβολική πρωτεΐνη. Στις αρχές του 1900, συστηνόταν στους Αμερικανούς να τρώνε πολύ πάνω από 100 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα . Και πιο πρόσφατα μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι άνθρωποι που ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για την υγεία ενθαρρύνονταν να τονώσουν την πρωτεϊνική τους λήψη.

Σήμερα, μερικά βιβλία για δίαιτες ενθαρρύνουν την υψηλή πρωτεϊνική λήψη για απώλεια βάρους, αν και οι Αμερικανοί τείνουν να παίρνουν δύο φορές το ποσό της κα πρωτεΐνης που χρειάζονται. Και ενώ κάποιοι που ακολούθησαν μια τέτοια δίαιτα είχαν μερικές φορές μικροπρόθεσμη επιτυχία στο να χάσουν βάρος , συνήθως δεν έχουν επίγνωση των  κινδύνων υγείας που σχετίζονται με την υψηλή σε πρωτεΐνη  διατροφή . Η υπερβολική πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση , την ασθένεια των νεφρών , τις πέτρες ασβεστίου στην ουρική οδό , και με μερικούς καρκίνους.

 ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Οι άνθρωποι χτίζουν μύες και άλλες σωματικές πρωτεΐνες από τα μινοξέα , τα οποία προέρχονται από τις πρωτεΐνες που α τρώνε . Μια ποικίλη διατροφή από φασόλια , φακές , δημητριακά , και λαχανικά περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα . Κάποτε πιστευόταν ότι διάφορες φυτικές τροφές έπρεπε να φαγωθούν μαζί για να προσληφθεί η πλήρης πρωτεινική τους αξία , αλλά η σύ γχρονη έρευνα δείχνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο . Πολλές διατροφικές αυθεντίες , που συμπεριλαμβάνουν την Αμερικανική Ένωση Διατροφολόγων, πιστεύουν ότι οι πρωτεϊνικές ανάγκες μπορούν εύκολα να καλυφθούν με τη κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών πρωτεϊνικών πηγών στη διάρκεια της ημέρας. Για να πάρετε το μεγαλύτερο όφελος από τη πρωτεΐνη που καταναλώνετε , είναι σημαντικό να τρώτε πολλές θερμίδες για να καλύψετε τις ενεργειακές σας ανάγκες .

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Η μέση Αμερικανική διατροφή περιέχει κρέας και γαλακτοκομικά προιόντα. Σαν αποτέλεσμα , είναι συχνά υπερβολικά υψηλή σε πρωτεΐνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας :

  • Πάθηση Νεφρών : Όταν οι άνθρωποι  τρώνε υπερβολική πρωτεΐνη , προσλαμβάνουν πιο πολύ άζωτο από όσο χρειάζονται . Αυτό προκαλεί καταπόνηση στα νεφρά , τα οποία πρέπει να αποβάλουν το παραπάνω άζωτο μέσω των ούρων . Οι άνθρωποι με πάθηση νεφρών συνιστάται να τρώνε μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη. Μια τέτοια διατροφή μειώνει τα επιπλέον επίπεδα αζώτου και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της πάθησης των νεφρών.
  • Καρκίνος :  Αν και το λίπος είναι η διατροφική ουσία που πιο συχνά προσδιορίζεται ότι αυξάνει το κίνδυνο το καρκίνου , και η πρωτεΐνη επίσης παίζει ένα ρόλο . Οι πληθυσμοί που τρώνε τακτικά κρέας είναι σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου , και ο ερευνητές πιστεύουν ότι το λίπος , η πρωτεΐνη , τα φυσικά καρκινογόνα , και η έλλειψη ινών στο κρέας όλα τους παίζουν ρόλο . Η αναφορά του 1997 του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για το Καρκίνο : Διατροφή , Θρέψη και η Πρόληψη του Καρκίνου , σημείωνε ότι η διατροφή που αρ ήταν υψηλή σε πρωτεΐνη κρέατος συνδεόταν με μερικούς τύπους καρκίνου.
  • Οστεοπόρωση και Πέτρες στα Νεφρά : Η διατροφή που είναι πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη κάνει τους ανθρώπους να αποβάλλουν μέσω των νεφρών περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό και αυξάνει το κίνδυνο της οστεοπόρωσης . Χώρες με διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη έχουν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης και καταγμάτων των ισχίων .
    Η αυξημένη αποβολή ασβεστίου αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά . Ερευνητές στην Αγγλία βρήκαν ότι όταν οι άνθρωποι πρόσθεσαν 34 γραμμάρια πρωτεΐνης ψαριού σε μια κανονική διατροφή, ο κίνδυνος για σχηματισμό πετρών στην ουρική οδό αυξήθηκε έως και 250 τα εκατό .

 

Για πολύ καιρό θεωρείτο ότι οι αθλητές χρειαζόντουσαν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από τους άλλους ανθρώπους . Η αλήθεια είναι ότι οι αθλητές , ακόμα και εκείνοι που προπονούνται για δύναμη, χρειάζονται μόνο λίγη παραπάνω πρωτεΐνη , η οποία εύκολα προσλαμβάνεται από τις μεγαλύτερες μερίδες που οι αθλητές απαιτούν για την υψηλότερη θερμιδική τους εισαγωγή . Η χορτοφαγική διατροφή είναι υπέροχη για τους αθλητές.

Το να καταναλώνετε μια διατροφή που περιέχει αρκετή , αλλά όχι υπερβολική πρωτεΐνη , απλά αντικαταστήστε τα ζωικά προϊόντα με δημητριακά , λαχανικά , όσπρια (αρακά , φασόλια και φακές) και φρούτα . Όσο κανείς τρώει μια ποικιλία φυτικών τροφών σε επαρκή ποσότητα για να διατηρήσει το βάρος του , το σώμα παίρνει άφθονη πρωτεΐνη.

 

 

ΠΗΓΗ:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ –
PHYSICIANS COMMITTEE FOR RESPONSIBLE MEDICINE
Μετάφραση:ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ – ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
αρθρα ΤΟΥ BLOG